اختصاصی بسپار/ طراحی هوشمند: پیشرفت ها در زمینه بسته بندی هوشمند

بسپار/ایران پلیمر پیشرفت های اخیر در زمینه بسته بندی هوشمند شامل آزمونی از یک دستگاه دسته بندی نمونه اولیه در مقیاس صنعتی و یک روش جدید نگهداری مواد سلولز-پایه نظیر فیلم هاست.
بسته بندی هوشمند کاری فراتر از حفظ محتویات درون خود انجام میدهد. این نوع بسته بندی به کمک ابزارهایی چون حسگرها و ته نقش ها (Watermark)، به بهبود عملکرد بسته بندی نظیر افزایش عمر مفید محتویات درون بسته و سادهسازی فرایند بازیافت می پردازد.
شکل (1) نوع جدید بسته بندی هوشمند، اسید استیک را جذب می نماید که کالاهای از جنس سلولوز را محافظت می کند.
یک پروژه بسته بندی هوشمند به نام Nemosine که توسط شرکت اسپانیایی Aimplus انجام شده به تازگی پس از چهار سال به پایان رسیده است. هدف این پروژه حفظ و نگهداری کالاهایی دارای ارزش فرهنگی از قبیل فیلم و عکس بوده که از سلولز ناپایدار ساخته شده اند.
در پروژه مذکور از بسته بندی هوشمند جهت افزایش عمر و نگهداری بهتر این کالاها و همچنین کمک به کاهش مصرف انرژی و کاهش هزینه های انبارش سنتی (عموماً بر پایه انبارش سرد در دمای کمتر از 5 درجه سلسیوس) بهره جستند.
بسته بندی جدید از ماده ای تشکیل شده که استیک اسید آزاد شده از سلولز را جذب می نماید. همچنین دارای حسگرهایی با قابلیت تشخیص استیک اسید و نیتروژن دی اکسید و نرم افزاری جهت پایش مقادیر نشر و تولید یک مدل تخریب (degradation model) برای تصمیم سازی در خصوص نحوه نگهداری است.
جاذبه ای استیک اسید با هدف ممانعت از تخریب ناشی از نشانگان سرکه (vinegar syndrome) -فرایندی که مواد سلولز- پایه را تهدید میکند- توسعه یافتند. این جاذب ها بر پایه چارچوبهای آلی فلزی (Metal Organic Frameworks) (MOF) میباشند. MOF نانو مادهای متخلخل است که میتواند استیک اسید را در شرایط رطوبت جذب نماید.
برای حمل و نقل آسانتر، این جاذب ها به یک بسته بندی توری به شکل ریزدانه هایی داخل تکینه هایی (sachets) آببندی شده از جنس الیاف پلی اتیلن سنگین افزوده می شوند. آزمایش ها نشان می دهند که این جاذب ها بازدهی بالایی داشته، از نظر مکانیکی پایدار بوده و قدرت جذب بالایی دارند.
جهت جلوگیری از آلودگی قارچی، توری با تکینه هایی از جنس سیلیکاژل پر میشود که ماده آسیب دیده را ابتدا خشک نموده و سپس تکینه های MOF نصب می گردند.
علاوه بر پروژه شرح داده شده، شرکت Aimplus در پروژه BeonNet نیز شریک است. پروژه BeonNet با هدف توسعه بسپارهای زیستی جهت استفاده در بسته بندی فعال محصولات آرایشی انجام میشود. منابع زیست توده مورد استفاده در این پروژه از درختها و درختچه های زمین های مرزی می باشند. کاشت و برداشت نمونه های منتخب، استخراج و خالصسازی اسانسها و مشتقات گیاهی و ساخت انواع مواد بسته بندی حاوی بسپارهای زیستی و کربن فعال، حوزه های فعالیت این پروژه می باشند.
شکل (2) هدف پروژه BeonNet توسعه بسته بندی بر پایه بسپارهای زیستی در کاربردهای بسته بندی مواد آرایشی است.
نقش شرکت Aimplus در این پروژه، تولید PLA از لاکتیک اسید تولید شده از تخمیر شکر از ضایعات زیست توده های گیاهی است. اسانس هایی با خواص فعال مختلف نظیر واکنش ضد میکروبی به PLA افزوده شده و در بسته بندی محصولات آرایشی مورد استفاده قرار می گیرند. Aimplus با شرکت Laboratorios Maverick جهت تولید بسته بندی و با شرکت Idoasis به عنوان تامین کننده مواد فعال همکاری می کند.
ارزیابی عمر مفید
شرکت Oli-Tec یک فناوری برچسب هوشمند را برای محصولات حساس به دما و زمان توسعه داده است.
به گفته Oli-Tec این برچسب به کاهش دورریز مواد غذایی کمک میکند که عاملی موثر در کاهش انتشار گازهای گلخانه ای میباشد.
شکل (3) برچسب هوشمند شرکت Oli-Tec به کاهش دورریز مواد غذایی و انتشار گازهای گلخانه ای کمک میکند.
برچسبهای هوشمند در محصولاتی با عمر مفید 15-5 روز قابل استفاده هستند. این برچسبها یک نمایانگر یکپارچه حساس به دما و زمان را به نمایش میگذارند؛ بدین ترتیب که به تدریج از زرد به قرمز تغییر رنگ داده و سرعت تغییر رنگ آن در دماهای پایین، کمتر و در شرایط گرم، بیشتر است. این برچسبها به عنوان یک اعلان چشمی برای مصرفکنندگان و خردهفروشان عمل میکنند تا بر اساس رنگ برچسب، اقدام لازم را جهت جلوگیری از ضایعات ماده غذایی انجام دهند.
این فناوری قابلیت تنظیم برای محصولات با عمر مفید متفاوت و اشکال انحصاری را نیز دارد. برچسبها از مواد استاندارد بازیافت پذیر ساخته شده و در دستگاههای برچسبزن سنتی نیز قابل استفاده هستند.
به گفته Oil-Tec نتایج مطالعهای در دانمارک نشان داده استفاده از این برچسبهای هوشمند ضایعات مواد غذایی در انبار را حدود 20 درصد کاهش میدهد. به گفته شرکت مذکور، همین میزان کاهش ضایعات در خانه هم امکانپذیر است. در واقع کنترل عمر مواد غذایی دارای برچسب سادهتر از زمانی است که صرفا عباراتی نظیر “استفاده تا تاریخ …” یا “بهترین زمان استفاده …” روی بسته بندی مواد غذایی درج شده باشد.
هدف شرکت Oli-Tec از طراحی برچسبهای هوشمند، توسعه یک فناوری بوده که به سادگی قابل یکپارچه شدن با فرایندهای پیچیده زنجیره تأمین و انبارش باشد، به گونهای که هر برچسب نقشی در کاهش ضایعات مواد ایفا نماید.
اعتبارسنجی آزمون
پروژه تهنقش رقمی (digital watermark) (که با نام Holy Grail 2.0 نیز شناخته میشود) که توسط AIM انجام شده، اعتبارسنجی نیمه صنعتی یک واحد دستهبندی نمونه اولیه را به پایان رسانده است.
نتایج نشان میدهند که فناوری تهنقش رقمی میتواند به دستهبندی ریزدانهای ضایعات بستهبندی در مقیاسی بیشتر مانند توسعه مواد غذایی جداگانه و سایر جریانهای PCR که در حال حاضر وجود ندارند، دست یابد.
به گفته AIM این پیشرفت میتواند جریانهای بازیافت جدیدی را باز نموده و به محدودیتهای فناوریهای فعلی که در محدوده فروسرخ کار میکنند، فایق آید.
سامانه نمونه اولیه به سرعتهای تشخیص بالایی با صحت حدود 99 درصد در خصوص پلاستیکهای مختلف دست یافته است.
برگردان: شبنم عزالدین
shabnam.ezzoddin@gmail.com
(ادامه دارد …)
متن کامل این مقاله را در شماره 244 ماهنامه بسپار که در نیمه بهمن ماه 1401 منتشر شده است بخوانید.
در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های ۰۲۱۷۷۵۲۳۵۵۳ و ۰۲۱۷۷۵۳۳۱۵۸ داخلی ۳ سرکار خانم ارشاد تماس بگیرید. نسخه الکترونیک این شماره از طریق طاقچه و فیدیبو قابل دسترسی است.