اخبار

Horst Roeder مدیر فروش EREMA و سعید صدرنیا نماینده این شرکت در ایران: بازیافت و آینده ای که حق کودکان ماست

بسپار-شرکت EREMA در سال 1983 توسط سه تن از مهندسین شرکت کراسمافای پایه­ گذاری شده­ است. در آن زمان شرکت کراسمافای با توجه به قیمت نازل نفت خام و دسترسی آسان به پلیمر، هیچ علاقه ­ای به موضوع بازیافت نشان نمی­داد. بنابراین این سه مهندس (آقای شولز، باچر و آقای وندلین) که در بخش تحقیق و توسعه شرکت کراسمافای مشغول به کار بودند، از این شرکت جدا شدند و در سال 1983 شرکت EREMAرا در زمینه بازیافت تاسیس کردند.
در همان سال، اولین ماشین را که در واقع ماشین ابتدایی با یک محفظه کوچک بود، می ­سازند و وارد بازار می­کنند.

به تازگی شرکت EREMA در ایران نماینده خود، سعید صدرنیا را معرفی کرده است. این موضوع بهانه­ای شد با Horst Roeder مدیر فروشEREMA  و سعید صدرنیا نماینده این شرکت به گفت و گو بنشینیم تا از نحوه این همکاری و قابلیت­ های این شرکت اطلاعاتی را در اختیار خوانندگان قرار دهیم.


Roeder: امروز و در سال 2017، شرکت EREMAبا 480 پرسنل بهترین است و رهبری بازار صنعت بازیافت ترموپلاستیک در جهان را برعهده دارد. با افتخار می­گویم آنان این صنعت را پایه­ گذاری کرده ­اند. اکنون بیش از 5000 خط در جهان فروخته و بخش بسیاری از درآمد خود را صرف تحقیق و توسعه می­کنند تا سطح خود را کماکان به عنوان مهمترین و مطرح ­ترین شرکت در کل دنیا حفظ کنند.

گردش مالی سالیانه شرکت EREMA130 میلیون یورو است و ماشین ­آلات متفاوتی از ساده­ ترین تا پیچیده­ ترین را برای مقاصد متفاوت و بازیافت ­های مختلف ارایه می­دهد. ساده ­ترین ماشین به صورت مستقیم بر روی خطوط تولید فیلم نصب می­شود، لبه ­ی فیلم که اضافه و برش داده می­شود را به عنوان edge trim می­گیرد، مجدد به شکلی از گرانول اگرومولیت شده تبدیل می­شود و  مستقیما و بدون تماس با زمین، به اول خط باز می­گردد و می­توان از آن استفاده کرد. به این نوع ضایعات in house می­گویند، به این معنا که ضایعاتی که در محل کارخانه تولید شده، دچار هیچگونه کثیفی نمی ­شود و مسقیم به داخل دستگاه EREMAوارد شده، گرانول شده و مجدد به ابتدای خط تولید  بازمی گردد.

در کنار ساد ه ­ترین ماشین، ماشین ­آلات متفاوت و پیچیده ­ای وجود دارد.  ما سیستم­ها و خطوطی را به مشتریان خود پیشنهاد می­دهیم که می­توانند ضایعات داخل زباله (که شامل بطری، فیلم چاپ شده، نایلون و… باشد) را که توسط شرکت همکار ما شستشو و تبدیل به پرک می-شود، بازیافت کنند. در واقع این پرک وارد ماشین­ آلات EREMAشده، اکستروژن انجام می­شود و گرانولی تولید می­کند که می­توان مثلا برای تولید فیلمهای پلاستیکی از آن استفاده کرد یا از پرک PET پریفورم یا ورقی مورد استفاده در ترموفرمینگ تهیه کرد. ماشین­های اختصاصی ما برای بازیافت ضایعات حاصل از فیلم­های پلی ­اتیلن یا پلی­ پروپلینی چاپ دار TVE نام دارد که بسیار خاص است و در جهان رقیبی ندارد.

سومین مورد گروهی از ماشین­ آلات هستند که اختصاصا برای بازیافت و تبدیل پرک شستوی PET به گرانول food contact  و برای استفاده در مصارف بسته بندی های غذایی هستند. این شستشو و بازیافت تحت دو فاکتور وکیوم و دما انجام می­شود و آلودگی ­ها از آن گرفته می­شود. طبیعی است که اگر آلودگی پرک حاصل به پی وی سی زیرppm  50 باشد، می­توان گرانولfood contact از آن تهیه کرد. همانطور که می­دانید شرکت­هایی مانند نستله، دانون، کوکاکولا و پپسی ممیزی­های خاص خود را برای استفاده از گرانولی که از مواد بازیافتی تهیه شده دارند. شرکت ارما، تمامی این تاییدیه ­ها را اخذ کرده ­است و مشتری با داشتن ماشین­آلات EREMAمی­تواند گرانولی با تاییدیه­ های معتبر جهانی تولید کند و این گرانول را در اختیار صنایع پایین دست خود برای تولید پریفرم یا ورق  قرار دهد. عمدتا به این گونه از ماشین­ ها، وکورما (ترکیبی از وکیوم و ارما) گفته می­شود.

ماشین­ های وکورما علاوه بر تولید گرانولی با داشتن تاییدیه ­های food contact و علاوه بر کریستالی کردن گرانول ­ها، می تواند IV را افزایش دهد که فاکتور بسیار مهمی در PET است. در هربار ذوب پلی ­اتیلن ترفتالات­ها، IV تا حدود 10 درصد افت پیدا می­کند. در حالی که سری­های مختلفی از ماشین وکورما را داریم که می­تواند IV را ثابت یا تا 6- 13 درصد افزایش دهد. علیرغم تمام این موارد، می­توانیم ماشین ارما را به ماشینهای  شرکت­های همکار مانند SML  و… به متصل کنیم که بدون تولید گرانول، مواد مذاب مستقیم به تسمه بسته­بندی، ورق ترموفرمینگ، الیاف یا پریفورم تبدیل شوند. ماشین آلات ارما مواد مذاب را از طریق یک پمپ مخصوص مذاب و با فشار از پیش تعیین شده تحویل تجهیزات پایین دستی می دهد تا بدون تبدیل مواد به گرانول توسط تجهیزات پایین دست به محصول نهایی  تبدیل شوند که ضمن صرفه جویی در مصارف انرژی ،افت کمتر ویسکوزیته ذاتی  ارزش افزوده بیشتری تولید نماییم.

شرکت EREMAهلندیگی است که به عنوان گروه EREMA شناخته می­شود و دارای 4 زیر شاخه است. گروه اول، ماشین ­آلاتی است که پیشتر توضیح دادیم و به نام مستقیم EREMA شناسایی میگردند.. یکی دیگر از شرکتهای زیر مجموعه ما شرکت  Pure Loop میباشد و ماشینی را به مشتری ارایه می­دهیم که ترکیبی از آسیاب و اکستروژن بازیافت است. این ماشین می­تواند مواد را به هر شکلی که باشد مستقیما و بصورت خودکار تحویل گرفته و بازیافت نماید. ازخانواده پلی­الفین­ها به غیر از پلی ­اتیلن ترفتالات و پلی­ آمید 66 می­توان همه نوع موادی را وارد این ماشین و تبدیل به گرانول کرد. در کنار آن شرکت 3S سازنده مارپیچ و سیلندرهای اکستروژن است که نه تنها برای گروه شرکتهای ما بلکه برای شرکتهای بزرگ و معروفی مانند کراسمافای و سینسیناتی سیلندر و مارپیچ تامین می­کند.این شرکت همچنین تبحر بالایی در طراحی و ساخت مته های حفاری صنعت نفت دارد. شرکت دیگر، UMAC است که وظیفه تجارت ماشین­ های دسته دوم گروه ما را دارد. ما اجازه نمی­دهیم که ماشین دسته دوم ما بدون سرویس به دست مشتری برسد، اگر مشتری ماشین قدیمی دارد و می­خواهد آن را به فروش برساند، شرکت اومک مجدد آن را خریداری، به اتریش عودت داده و ضمن نوسازی و تعمیرات کلی ماشین  به عنوان دستگاه دسته دوم و دارای گارانتی تحویل مشتری می­دهد که اطمینان خاطری از بابت خدمات پس از فروش به  خریدار ماشین ارائه می کند. مجموع  تمام این ­ها گروه EREMA  می­شود که از لحاظ ماشین ­آلات و تکنولوژی در بالاترین سطح بازیافت دنیا قرار دارد.

شرکت ارما با بیش از  540 پیمانکار پایین ­دستی جهت تامین قطعات مورد نیاز ماشین همکاری می نماید که یکی از معروفترین آنها شرکت زیمنس میباشد و در واقع بهترین قطعات و تجهیزات بر روی ماشین ­آلات EREMAنصب است.


[EasyDNNGallery|17308|Width|400|Height|400|position||resizecrop|False|lightbox|False|title|False|description|False|redirection|False|LinkText||]


بسپار – شرکت EREMAچه کاری می تواند برای ایران انجام دهد و یا ایران چه انتظاری از EREMAدارد؟

Roeder: هشت سال است با بازار ایران آشنایی دارم. در سه یا چهار سال اخیر که تحریم ­ها تشدید شدند علیرغم اینکه می­دانستیم نمی­توانیم هیچ ماشینی را به فروش برسانیم، در تمام نمایشگاه های ایران پلاست­ شرکت کرده و غرفه مستقل داشته ­ایم. تنها برای اینکه ارتباط خود را با مشتری حفظ کنیم و بگوییم ما کنار شما می­مانیم. بسیار دشوار است که مشتری­ای از EREMAبیابید که زیر 100درصد رضایت داشته باشد. ما تعداد ماشین ­آلات بالایی در بازار ایران داریم و در مقایسه با رقبا فاصله زیادی از دومین رقیب خود داریم. 60 خط تولید در ایران داریم. این خطوط یا در کنار خطوط بزرگی مثل لینداوو ، بروکنر یا استارلینگر قرار داشته یا به عنوان یک کسب و کار  مستقل در زمینه بازیافت به آن نگاه میشود. سعی کرده­ ایم حمایت از مشتری را به هیچ عنوان از  نقطه نظر مسایل سیاسی یا تحریم­ های بین ­المللی حذف و یا کاهش ندهیم و در هر شرایطی بالاترین و با کیفیت ترین درجه از حمایت و خدمات پس از فروش را داشته­ باشیم.

صدرنیا: EREMAدر آمریکا، مسکو و ژاپن، دفتر تحقیقاتی و فروش دارد و این خطر برای آن­ها وجود داشته است که به دلیل ارتباط با ایران ممکن است تحت تاثیر قرار بگیرند، اما با تمام این تفاسیر کار خود را در ایران ادامه دادند. بسیار از این موضوع خوشحال هستیم. در بازدید اینباره آقای رودر تمام ساعات صرف ملاقات با مشتریان جدید و قدیمی شده  است. در رابطه با دستگاهای مشتریان قدیمی با آن­ها ملاقات داشته ­ایم، همچین با افرادی که می­خواهند دستگاه جدیدی بخرند و یا یک تجارت و فعالیت جدید را شروع کنند دیدار داشته­ ایم. با ادارات دولتی مرتبط تا بانک ها نیز ملاقاتهای موثری ترتیب داده شده بود.

Roeder: در سال 1995 آقای مه لقا (شرکت گرانول مروارید یزد) در یزد ماشین دسته دومی را از EREMA خریداری کردند، این اولین ماشین EREMAدر ایران است. کماکان این ماشین کار می­کند، ظرفیت اسمی این ماشین 3 تن بوده است و تا مرز 4 تن توانسته ­اند از ماشین خروجی بگیرند. این اولین سابقه ما از فروش مستقیم در ایران است. ولی پیشتر از آن ماشین آلاتی بودند که به سازندگان بین­ المللی ماشین ­آلات فروختیم و دستگاه­ های EREMAبه عنوان تجهیزات جانبی به همراه ماشین ­آلات آنان وارد ایران شده است. در شرکت­ هایی مانند اطلس فیلم که سابقه­ ی آن­ها به سال­های 1990 برمی­گردد، ردپای ماشین ­آلات 4-5 سال پس از تاسیس EREMAدر ایران دیده ­می­شود.  تمام ماشین­ آلاتی که در ایران فروخته شده است تا امروز که در حضور شما هستیم، در حال تولید هستند. حتی مشتریانی داریم که ماشین­های دوم و سوم را خریداری کردند. هفته گذشته در رشت ملاقاتی با شرکت کارتن­ پلاست نفیس بعنوان یکی از تولید کنندگان رده اول و یکی از مشتریان گرامی داشتیم یا شرکت سپهر پلیمر سپاهان از مشتریان ارزشمند ما در کشور عزیزمان می باشند. سرویس­ها، ملاقات­های دوره­ای، آموزش مجدد کاربران رایگان نیز بخشی از خدمات پس از فروش ما را تشکیل می دهند.

چرا تمام ماشین­های EREMAهنوز در ایران کار می­کنند؟ و هیچ کدام متوقف نشده؟ طبیعتا از نظر اقتصادی برای صاحبانشان سود آور هستند. این یکی از مسایلی است که برای EREMAبسیار مهم است و علاقه داریم اینگونه باشد چرا گه در کنار تمام مزیت ها، تجارت و کسب درآمدعامل اصلی سرمایه گذاری خواهد بود. طبیعی است که ما ماشین­ آلات را به کسانی می­ فروشیم که می­خواهند کسب درآمد کنند. ولی ما گرایش سبز در ارتباط با محیط زیست اطرافمان نیز داریم. می­دانیم که ماشین ­آلات ما می­توانند به محیط زیست کمک کنند ضمن آنکه آینده ایران، آینده­ی پلیمر است. زمانی بود که از پلیمر فقط برای تولید یک ساک دستی استفاده می­شد. آینده پلیمر، آینده­ای است که یک ربات کوچک از پلیمر ساخته می­شود و قابلیت این را دارد تا در داخل بدن شما حرکت کند و بدون اینکه شما به پزشک مراجعه کنید کل فاکتورهای حیاتی شما برای تعیین سلامت توسط این ربات پلیمری مشخص می­شود. بنابراین آینده پلیمر، آینده­ ی ساده ­ای نیست و بسیار پیچیده است. یکی از مسایلی که امروزه در رابطه با پلیمر مطرح می­شود جانشینی آن با فلز است. شرکت اسکانیا پدال ترمز خود را از پلیمر می­سازد. قطعات خودرو و… همگی به سمت پلیمر های مهندسی پیش می­روند.

در کنار تمام این فاکتورهای فنی مهم است که در کشوری با عظمت چون ایران به این مساله اندیشیده شود که علاوه بر کسب درآمد می­توان کشور را پاک نگه­ داشت. در برزیل تا چندی پیش ضایعات پلیمری تمام کشور را فرا گرفته بود ولی اکنون نمی­توانید این ضایعات را در این کشور پیدا کنید. امیدوار هستیم دولت نیز با سرمایه­ گذاری در زمینه ماشین ­آلات جمع ­آوری زباله و تبدیل و بازیافت آن به پلیمری که در بالاترین سطح کیفی و بهداشی است، از این مسال حمایت کند. زیرا پلیمر علیرغم تمام تحقیقات صورت گرفته و افزودنی ­های که به آن اضافه شده، در کمتر از 50 سال  قابل برگشت به طبیعت نیست. این زمان در گذشته بیشتر بوده و اکنون به 50 سال رسیده­ است.

کار ما دارای دو وجه است، وجه اول تجارت و کسب درآمد و وجه دوم محیط زیست. باعث رضایت­مندی ما است که فعالیت ما به حفظ محیط زیست کمک می­کند. در چرخه بازیافت یکی از گلوگاههای موجود امر جمع آوری و جداسازی از مبدا میباشد.


بسپار- به بحث بازیافت و اهمیت آن برای محیط زیست اشاره کردید. در ایران زباله تفکیک شده و مناسب برای یک بازیافت اقتصادی وجود ندارد و در مساله جمع­آوری پلاستیک برای بازیافت مساله اصلی سرمایه­گذاری در این بخش است.

Roeder: اولین مطلب این است که دولت می­تواند بسیار حمایت کند. برنامه­ های حمایتی دولت است که می­تواند به مردم آموزش دهد. اما مساله دیگر این است که ذهن­ها را ترغیب کنیم. ضایعات را دوست نداریم ولی علیرغم میل باطنی خود که می­دانیم که نمی­توانیم از آن استفاده کنیم آن را جداگانه دور بیاندازیم. در سه سطل زباله جدا، هرکدام را در سطل مختص خود بگذاریم. به این فکر کنیم که می­خواهیم کشورمان تمیز بماند، توریست بیاید و اگر می ­آید چرا باید در کنار ساحل و یا کوهستان ­ها پر از زباله باشد. چرا در کنار جاده که حرکت که می­کنیم پر است از پلاستیک. بنابراین علیرغم برنامه­ های حمایتی و تشویقی دولت، باید فرهنگ ­سازی شود. ضایعات تا زمانی که قیمت نفت پایین است، ضایعات است. به محض اینکه قیمت نفت افزایش یابد، ضایعات ماده اولیه­ی ثانویه خواهد بود و مهم می­شود. پس سه عامل وجود دارد: عامل فرهنگی، عامل حمایتی از سمت دولت و عوامل کسب سود اقتصادی به واسطه قیمت نفت.

اولین و قدرتمندترین ابزار قانون است، اگر قانون گذار تولیدکننده پلیمر را ملزم به استفاده از 10 درصد از مواد مصرفی از ضایعات کند، با توجه به تکنولوژی و تجهیزاتی که امروزه وجود دارد، تولیدکنندگان می­توانند پلاستیکی را با بهترین کیفیت بازیافت کنند که حتی در بسته بندی مواد غذایی نیز استفاده شود و ممانعتی نخواهد داشت، پس این یک راه حل است. در کشور ایران آنقدر سطح زندگی مردم پایین نیست که مردم در بیابان و سطح جامعه پلاستیک جمع کنند ولی باید فرهنگ سازی شود و این فرهنگ را چه کسی می­سازد؟ هر جامعه­ای تعدادی الگو دارد، جامعه متشکل ازجوان­هایی است که هر کدام بین هنرمندان، ورزشکاران الگوهایی دارند، و… این الگوها در رسانه ­های اجتماعی باید به گونه­ای تبلیغات کنند که جمع کردن و تمیز کردن محیط زیست حتی اگر نمی­خواهید از آن درآمد داشته­باشید، وظیفه­ی ما باشد، که اگر به طبیعت می­روم و تفریح می­کنم و از طبیعت لذت می­برم در هنگام برگشت یک کیسه بردارم و زباله­ ها را جمع کنم. مگر می­شود این مقدار تولید مواد پتروشیمی داشت اما هیچ بازیافتی نداشت و کوهی از مواد پلاستیکی و ضایعاتی تولید شود؟! به توریست­ ها می­گویید بیایید کوه ضایعات ما را در ایران ببینید؟! یا مسیر فرودگاه تا تهران مملو از پلاستیک ­هایی است که به خار و خاشاک چسبیده ­اند. در کشور شیلی و کشورهای آمریکایی جنوبی یا اروپایی با اینکه ممکن سطح زندگی برخی از آنها بالاتر از سطح زندگی در ایران  باشد، جمع­آوری زباله و بازیافت آن یک فرهنگ محسوب می­شود. این فرهنگ زیبایی است و باید از طریق الگوهایی اجتماعی تروویج شود.

هنگامی که بحث محیط زیست و علاقه به کشور مطرح شود می­توان  این مساله را به عنوان یک فعالیت پسندیده جا بیاندازیم. برای اینکار می­توان، سازمانهای مردم نهاد بسیاری تشکیل داد. موسسات مردم نهاد می­توانند کمک شایانی به این مهم کنند. به صورت خودجوش نهادهایی تشکیل دهید که درکنار قوانین تصویب شده دولتی، مردم را به جمع آوری زباله ­های غیرقابل برگشت به طبیعت تشوق کنند. طبیعا آینده بهتری دارید و حداقل موجب رشد صنعت توریسم می­شوید


(ادامه دارد …)


متن کامل این مصاحبه را در شماره 175 ام ماهنامه بسپار که در اسفندماه منتشر شده است بخوانید.

در صورت تمایل به دریافت نسخه نمونه رایگان و یا دریافت اشتراک با شماره های 02177523553 و 02177533158 داخلی 3 سرکارخانم ارشاد تماس بگیرید. امکان اشتراک آنلاین بر روی صفحه اصلی همین سایت وجود دار

[EasyDNNnewsLink|41]

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا