اخبار

کاهش 70 درصدی مصرف کاتالیست واحد پلی اتیلن سنگین با دستاورد محققان ایرانی

بسپار به نقل از ایسنا می نویسد، محققان پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران و پتروشیمی مارون با ارائه یک سیستم جدید کاتالیستی، مصرف کاتالیست واحد پلی اتیلن سنگین را تا 70 درصد کاهش دادند. دکتر مهرداد سیفعلی که به همراه دکتر مهدی نکومنش از اعضای هیات علمی پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران اجرای این طرح را به عهده داشته اند در گفت‌وگو با خبرنگار فناوری ایسنا گفت: این طرح تحقیقاتی که مراحل آزمایشگاهی خود را با موفقیت طی کرده بود در واحد صنعتی دوغابی HDPE پتروشیمی مارون مورد بهره برداری قرار گرفت.

وی با بیان اینکه کاتالیست‌های زیگلر- ناتا تا حدود 60 درصد پلیمرهای دنیا را تولید می کنند، افزود: تولید این دسته از کاتالیست‌ها علاوه بر سود آوری بالای آن، بیانگر پیشرفت و توسعه صنعتی است. در این طرح سیستم جدید کاتالیستی که تاکنون در هیچ کدام از واحدهای صنعتی دوغابی تولید پلی اتیلن سنگین استفاده نشده است، ارائه شد.

به گفته وی، این سیستم کاتالیستی جدید که همپای جدیدترین نسل های کاتالیستی زیگلر- ناتا در دنیاست، تنها با 10 درصد قیمت تمام شده قابل عرضه است.

دکتر سیفعلی تصریح کرد: این سیستم جدید کاتالیستی که در واحد پلی اتیلن سنگین مورد استفاده قرار گرفته است، علاوه بر کاهش 70 درصدی مصرف کاتالیست، سایر مواد شیمیایی مورد استفاده تا نصف میزان فعلی برای ظرفیت فعلی واحد را می کاهد.

وی با اشاره به اینکه نسل جدید کاتالیستی مورد استفاده، کلاس کاتالیست‌های قبلی را تا دو نسل ارتقا داده است، تاکید کرد: شیوه مورد نظر در زمینه فرایندهای دوغابی تولید پلی اتیلن سنگین در دنیا منحصر به فرد بوده و تا به حال هیچ شرکت پتروشیمی در دنیا به آن دست نیافته است.

عضو هیات علمی پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران ادامه داد: در این روش محصولات جانبی ناخوشایند که مشکلاتی را برای واحد به وجود می آورند از جمله فاین و واکس تا حدود نصف کاهش داده و اندازه ذرات پلیمری را تا 50 درصد افزایش داده است.

دکتر مهدی نکومنش، عضو هیات علمی پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران و مدیر پروژه در گفت‌وگو با خبرنگار فناوری ایسنا با بیان اینکه سیستم یاد شده در اداره ثبت اختراعات آمریکا به ثبت رسیده است، گفت: این طرح سالانه 20 میلیارد تومان از هزینه های پتروشیمی مارون کاهش می دهد و افزایش 3.3 برابری فعالیت کاتالیست، افزایش 40 درصدی اندازه ذرات پلیمر، کاهش مصرف هیدروژن تا 50 درصد، کاهش تولید واکس، الیگومر و فاین تا 50 درصد از جمله ویژگی های این طرح به شمار می رود.

وی افزود: بر پایه این طرح تاکنون علاوه بر قراردادی که به مدت 18 ماه بین پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران و پتروشیمی مارون اجرا شد، یک دانشجوی کارشناسی ارشد و یک دانشجوی دکتری موضوع رساله خود را به آن اختصاص داده اند. همچنین ابعاد گوناگون این دستاورد در قالب دو مقاله علمی انتشار یافته و مقالات دیگری هم به زودی منتشر می شود.

دکتر نکومنش با اشاره به اینکه این پروژه از لحاظ کیفی و تاثیرگذاری، بزرگترین پروژه پژوهشی انجام شده در پتروشیمی های کشور از آغاز تا کنون بوده است، افزود: در این طرح علاوه بر بهبود عملکرد واحد تولید، محصول پلی اتیلن سنگین تولیدی نیز داری کیفیت بسیار بالایی بوده و گرید منحصر به فرد EX5 MMI که کاربرد بسیار زیادی در زمینه تولید فیلم دارد تولید شده است. این گرید جدید که طرفداران زیادی در داخل و خارج کشور پیدا کرده است، به علت توزیع جرم مولکولی دوقله ایی و بسیار پهن آن دارای فرایند پذیری بسیار بالا، خواص فیزیکی مکانیکی مناسب و خواص نوری قابل توجهی دارا بوده که علاوه بر کاهش 20 درصدی مصرف انرژی در صنایع پایین دستی از تشکیل ژل در فیلم تولیدی نهایی به صورت کامل جلوگیری می کند.

مهندس شریف موسوی، مدیرعامل پتروشیمی مارون با اشاره به اجرای موفقیت آمیز این پرو‍ژه در پتروشیمی مارون به خبرنگار ایسنا گفت: بیش از بیست هزار تن پلی اتیلن سنگین با استفاده از این روش در این پتروشیمی تولید شده است.

وی در ادامه عزم و اراده همکارانش در این پتروشیمی و محققان پژوهشگاه پلیمر را ستود و با اشاره به انجام این پروژه، یکی از مهمترین راه‌های صنعتی شدن کشور را اعتماد صنعت به پژوهش و محققان کشور دانست و انجام پژوهش‌های صنعتی را تضمینی برای نجات کشور از برهه فعلی عنوان کرد.

مهندس محمود افضلی رئیس مرکز پژوهش پتروشیمی مارون و یکی دیگر از همکاران این پرو‍ژه با اشاره به اینکه از محل کاهش مصرف کاتالیست و سایر مواد شیمیایی سالانه بیش از پنج میلیون دلار صرفه جویی می شود، اظهارکرد: این رقم در صورت در نظر گرفتن کاهش مصرف انرژی، کاهش تعداد توقفات و در نهایت افزایش تولید تا سه تا چهار برابر قابل افزایش است.

وی در ادامه افزود: پتروشیمی مارون و پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران، آمادگی کامل در جهت انتقال این فناوری به پتروشیمی های داخلی دیگر و پتروشیمی های سایر کشورها را دارا هستند.

مهندس توسلی، رییس واحد پلی اتیلن سنگین و یکی از همکاران پروژه هم با اشاره به کاهش فاین و واکس در این روش از بهبود عملکرد قسمت‌های مختلف واحد، کاهش توقفات و در نهایت افزایش ظرفیت واحد در طولانی مدت خبر داد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا