اخبار

مشکلات اداری مانع راه اندازی شهرک صنعتی پلیمری ارومیه شده است

بسپار به نقل از تسنیم می نویسد، تولید کننده بزرگترین مخازن پلی اتیلن جهان گفت: پروسه طولانی اداری و ایجاد مشکلات و موانع مختلف انگیزه راه اندازی شهرک صنعتی پلیمری ارومیه را از بین برده است در حالیکه کشورمان به توسعه علمی و صنعتی به شدن نیازمند است.

میر قاسم میرزاده متولد سال 1334 در روستای شهیدپرور و انقلابی “پر” در فاصله 20 کیلومتری شهرستان ارومیه است.
وی مدرک دکترای اقتصاد و بازرگانی از خارج از کشور را دارد.

میرزاده به عنوان یکی از خودساخته ترین فعالان اقتصادی آذربایجان غربی، در دو دهه اخیر نام خود و محصولات واحد تولیدی اش را در بین برترین چهره ها و واحدهای تراز اول صنعتی کشور تثبیت کرده و همزمان توفیقات او در زمینه ساخت مخازن پلی اتیلن از او یک چهره صنعتی جهانی ساخته است.
او در سال 66 واحد تولیدی صنعتی “ایران پاش” را به تعبیر خود در آلونکی به ابعاد 2 در 2 متر راه اندازی کرد اما امروز این واحد تولیدی به عنوان بزرگترین کارخانه تولید کننده مخازن پلی اتیلن در جهان در کتاب رکوردهای گینس به ثبت رسیده است.

خبرنگار تسنیم در گفت و گوی تفصیلی پیش رو از زبان مدیرعامل شرکت ایران پاش اهداف، برنامه ها و چشم اندازهای مد نظر وی را در عرصه صنعت و تولید جویا شده است.

تسنیم: با توجه به اینکه محصولات شما صادر می شود چه میزان ارزآوری برای کشور دارد و علت اینکه شما دست به تولید محصولی انحصاری زده اید چیست؟

میرزاده: ما به 33 کشور صادرات داریم یکی از قوانین دست و پا گیر که هنوز هم وجود دارد قوانین صادرات است و به سبب این مشکلات تولید کننده واقعی نمی تواند آنگونه که باید صادرات داشته باشد.

ما از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی انتظار اصلاح این قوانین را داریم.

ما به نفس عمل بسیار اهمیت می دهیم تا به موارد دیگر، چنانچه قوانین صادرات اصلاح شود ارز آوری نیز افزایش می یابد و در شرایط حاضر هر کالایی که از کشور به دیگر کشورها همچون ترکیه، فرانسه، تاجیکستان و بیشتر کشورهای دیگر صادر می شود افتخار ایران است نه افتخار شخص میرزاده، چرا که در بحث صادرات نام شخص عنوان نمی شود بلکه برند و نام کالای ایرانی عنوان می شود.
من در کنفرانس مونترال کانادا که یک تابلو فرش نیز با خود برده بودم این سوال را مطرح کردم که تولید مخزنی به طول بیش از 60 متر به وسیله دستگاهی به وزن 70 تن، موتور محرک آن چه قدر برق مصرف می کند؟

اعلام کردم تابلو فرش را برای کسی که پاسخ درست به سوالم بدهد را هدیه می کنم اما هیچ کس نتوانست درست جواب دهد.
جواب آن این بود که این موتور برای آن حجم از کار فقط به اندازه مصرف برق دو دستگاه یخچال معمولی خانگی برق مصرف می کند.

تسنیم: تا کنون مشوق های صادراتی شامل شما شده و از آن استفاده ای برده اید؟
میرزاده: به یاد ندارم.

تسنیم: ظاهرا شما پیشنهادی به استاندار آذربایجان غربی مبنی بر راه اندازی شهرک صنعتی پلیمری داشته اید؟ راه اندازی آن با چگونه و با چه اهدافی انجام می شود؟

میرزاده: صادرات در کشور ما بر حسب تناژی است ولی در واردات به صورت مثقالی و گرمی وارد می کنیم ما مجوز شهرک صنعتی را از 6 سال قبل دریافت کرده ایم و زمین آن به مساحت 105 هکتار نیز به صورت موقتی برایمان واگذار شده است و استاندار وقت و مدیران کل همگی با امضای همه اسناد موافقت خود را برای آغاز کار اعلام کردند.

هدف ما از این کار این بود که جذب سرمایه گذاری از اعضای انجمن که اکثریت خارجی هستند داشته باشیم چرا که مواد اولیه به وفور در ایران یافت می شود و آنها با مشکل مواد اولیه همراه هستند و ما نیز آنان را تشویق به سرمایه گذاری در ایران کرده بودیم.

این پروسه به طول انجامید، برای من جای این سوال دارد که با دریافت موافقت همه مسئولان و حتی در اختیار داشتن زمین دو دختر خانم کارشناس از محیط زیست تهران به بازدید محل آمده و اجرای این طرح بزرگ صنعتی را مغایر با وضعیت زیست محیطی دریاچه ارومیه تشخیص داده و بدون هیچ توضیح قانع کننده ای رفتند.

این در حالی است که از محدوده میله گذاری 60 متر نیز فاصله داشتیم و حدود رعایت شده بود و رد شدن آن هم برای استاندار و هم برای مسئولان دستگاه های مرتبط جای سوال داشت.
مدیر کل محیط زیست نیز از تصمیم این دو کارشناس شگفت زده شد و مدعی بود که این طرح ربطی به دریاچه ارومیه ندارد.

ما همه تلاشمان را در آن زمان برای ایجاد انگیزه در سرمایه گذاران انجام داده بودیم ولی با گذشت این همه وقت دیگر نه انگیزه ای در آنها وجود دارد و نه در من.

تسنیم: از جمله از راه کارهای 24 گانه احیای دریاچه ارومیه تغییر رژیم اشتغال از کشاورزی به صنعتی است فکر نمی کنید الان فرصت خوبی است که با حمایت مسئولان دوباره راه اندازی این شهرک را از سر بگیرید؟

میرزاده: به نظر اگر حرفی نزنم بهتر است چرا که تا کنون همه چیز راکد و ساکت مانده است و همه چیز را مسئولان می بینند و می شنوند.

تسنیم: آیا طرح راه اندازی شهرک صنعتی پلیمر جزء صنایع آب بر محسوب می شود که مجوز راه اندازی از سوی کارشناسان مورد اشاره تهران دریافت نکرد؟

میرزاده: خیر.

تسنیم: آیا پساب آن به دریاچه ریخته می شد؟
میرزاده: خیر.

همه دستگاه های مرتبط با بررسی این موارد، موافقت خود را اعلام کرده بودند و از این ناحیه هیچ مشکلی برای دریاچه به وجود نمی آمد.

تسنیم: به لحاظ مکانی فاصله زمین اختصاص یافته برای شهرک صنعتی پلیمر به دریاچه نزدیک تر بود یا شهرک صنعتی فاز 3 ارومیه؟

میرزاده: شهرک صنعتی فاز سه به دریاچه نزدیکتر است.

ببینید، اینکه کشاورزی تعطیل و صنعت را جایگزین آن کنیم ضربه بزرگی به منطقه است چرا که با استفاده از روش های مکانیزه آبیاری و کشاورزی می توان صنعت کشاورزی را حفظ کرد.

من نیز به استاندار آذربایجان غربی اعلام کردم که حاضرم با تعهد محضری در مدت یک سال کل باغات ارومیه را تبدیل به آبیاری قطره ای کنیم که در اینصورت حداقل 70 درصد از چاه های موجود راکد می ماند.

انتقال آب از ارس و زاب و پروژه هایی از این دست نیازمند به زمان زیاد و هزینه بالاتر هستند و تا زمانی که نتیجه آن پروژه ها به بار نشیند می توان از چنین راهکارهای زود بازده نیز استفاده کرد.
تغییر رژیم اشتغال از کشاورزی به صنعت نیازمند مطالعه است که آیا نیاز به صنعت در جامعه وجود دارد یا خیر؟

زمین های کشاورزی سالیان سال طول کشیده تا به این مرحله رسیده و این زمین ها و کشاورزی انجام شده در آن سرمایه این منطقه و ملت شمرده می شوند و نباید به مردم در این باره خیانت کرد.
من فکر نمی کنم استاندار اجازه تعطیلی کشاورزی را دهد بلکه راهکارهای بهتری برای کشاورزی ارائه می کند.
مقامات ذیصلاح باید بودجه در اختیار افراد فنی و متخصصین بگذارند تا روش آبیاری مکانیزه راه اندازی شود.

تسنیم: آیا طرح پیشنهادی شما برای مکانیزه کرده باغات استان طرحی از پیش مطالعه شده بود و برآوردی برای بار مالی آن داشتید؟

میرزاده: در صورت نیاز همه آنها را جزء به جزء مطالعه و بر روی کاغذ می آوریم این موضوع کاملا مسئله ای روتین است چیز نامعلومی در رابطه با آبیاری قطره ای وجود ندارد و همه چیز مشخص و شفاف است.

تسنیم: شما آمادگی خود را در استخراج گاز از منطقه عسلویه نیز اعلام کرده بودید؟

میرزاده: مصرف اولیه ما در کارخانه، مواد پلی اتیلن است آقای نعمت زاده از روزی که به مقام وزیری رسیده اند عشق به افزایش قیمت ها دارند ولی راه های خوبی وجود دارد وقتی قیمت پلی اتیلن بالا برود تولید کننده نیز قیمت کالاهایش را افزایش می دهد و در اینجا تنها کسی که ضرر می کند خریدار و مردم هستند.

آقای نعمت زاده خوب می داند وقتی قیمت بالا برود پول زیادی به خزانه وارد می شود ولی راه این نیست و دود آن به چشم اقشار مختلف جامعه می رود.

هم اینک نرخ تورم، بیش از حد بالاست، وقتی قیمت مواد اولیه بالا می رود به تبع آن نیز قیمت تمام مایحتاج زندگی افزایش می یابد و این سبب تورم می شود مثلاً با بالا رفتن قیمت پلی اتیلن قیمت شیر پاستوریزه نیز افزایش می یابد چرا که ظروف مصرفی آن از پلی اتیلن است.

ذخایر گاز ایران در دنیا اولین است امروز امریکا لوله کشی کرده و از گاز ایران استفاده می کند کشورهای عربی که از داعش حمایت می کنند گاز ایران را فروخته و با آن اسلحه و سلاح جنگی خرید می کنند و دشمنان ایران و اسلام را تجهیز می کنند.
با برنامه ریزی می شود از سرمایه گذاران داخلی و خارجی دعوت کرد تا با قراردادی چند ساله به صورت مشارکتی بر روی گاز عسلویه کار کرد و یقین بدانید مشتاقان برای سرمایه گذاری در این شرایط بسیر زیاد است حتی اگر 10 درصد از درآمدها را به ایران بدهند باز هم به نفع ماست چون رقم بسیار هنگفتی است.

راهی که آقای نعمت زاده با افزایش قیمتها در پیش گرفته راه مناسبی نیست، بسیاری از اقشار جامعه واقعاً زیر فشار هزینه های زندگی کمر خم می کنند.

این که پرسنل من با مشکل مواجه است این مشکل تنها بر دوش او نیست من را نیز دچار مشکل می کند اینکه مدرسه ای گیر چند سطل رنگ برای رنگ آمیزی کلاس است و برای تهیه آن به بنده نامه نگاری می کند دادن این رنگ برای من افتخار نیست، ننگ است.

تسنیم: به صورت مستقیم و غیر مستقیم برای چند نفر ایجاد اشتغال کرده اید؟

میرزاده: مستقیم 100 نفر و غیر مستقیم 500 خانوار از مجموعه “ایران پاش” گذران زندگی می کنند.
تسنیم: چقدر با بسته شدن پیچ آخر سرمایه گذری در صنعت در منطقه آزاد تجاری صنعتی ماکو موافق هستید؟

میرزاده: بنده از همه سرمایه گذارانی که اشتیاق به سرمایه گذاری در ایران و در آذربایجان غربی داشته باشند حمایت می کنم ولی باید زیرساخت های لازم مهیا باشد که تازه اولین آن راه است.
جاده ترانزیتی و بین المللی واقع در منطقه آزاد ماکو از چندین سال قبل بدون اصلاح و بازسازی باقی مانده در صورتی که بیشتر جاده های کم اهمیت تر از این جاده به اتوبان و بزرگراه تبدیل شده است.
تسنیم: آیا واحد صنعتی ایران پاش به مواد اولیه ای که از خارج وارد شود نیاز دارد و آیا تحریم های اخیر در رابطه با واردات این مواد مشکلی زا بوده است یا خیر؟

میرزاده: بله ما چون عضو انجمن جهانی هستیم و از آنجایی که مثلاً فروشنده خارجی برخی از مایحتاج شرکت ما از همکلاس های بنده و هم دوره ام بود می دانست که ما آن را برای ایران می آوریم و بعد از خریداری ابتدا وارد ترکیه و بعد وارد ایران کردیم.

چون موضوع اقتصادی بود و به سیاست ارتباطی نداشت چندان مشکل ایجاد نکردند البته مواد تولیدی ما دوباره به مصارف خود آنها در می آمد و این جنبه دیگر موضوع است.

تسنیم: نکته پایانی؟

میرزاده: ایران کشوری بزرگ و قدرتمند است و خداوند ذخایر و نعمت های ارزشمندی را در اختیارمان قرار داده است اگر ما از فرصت های طلایی استفاده نکنیم رقبا و دشمنان فرصت را از ما گرفته و به نفع خود از آنها استفاده خواهند کرد.

مردم از مسئولان انتظار دارند که اجازه ندهند به راحتی سرمایه های کشور از مملکت خارج شود و اگر جلوی این مشکلات گرفته نشود نه در برابر خون شهدا حرفی برای گفتن خواهیم داشت و نه در برابر آرمان های امام خمینی (ره).
گفتگو از ژیلا علیقلی نیا و محمد آقایی پر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا