مقالات

داستان دریاچه چیتگر …

هر بار که بزرگراه همت را در مسیر غرب به شرق می گذرانم، ناخودآگاه نگاهم دریاچه چیتگر را دنبال می کند. دریاچه ای که تا به حال هر چند فرصت دیدن آن را از نزدیک نداشته ام و این مکان توریستی را بازدید نکرده ام، اما همیشه نسبت به آن حس خوبی داشته ام. همیشه فکر کرده ام این برج های اطراف چه منظره دلپذیری را در غروب باید شاهد باشند. مدتی است ولی توجه ها به پیامدهای زیست محیطی این دریاچه معطوف شده است. ظاهرا این دریاچه در معرض خطر مرگ اکوسیستمی، هجوم قورباغه ها و موجودات آبزی، کف زی ها و پشه های خطرناک قرار گرفته است. چرا؟
داستان این است که مسوولان برای افتتاح پروژه در زمان مد نظر خود قبل از ایجاد تاسیسات تصفیه این دریاچه را آبگیری کرده اند، آن هم با آب فاضلاب و ایجاد تصفیه خانه را به بعدها موکول کرده اند. این دریاچه فاقد سیستم خروجی آب است، سازوکار هوادهی ندارد و از تجهیزات مربوط به جذب فسفر و ازت محروم است. شاید دست درکاران افتتاح دریاچه چیتگر فکر نمی کردند که به این زودی مرگ ماهی ها را در این دریاچه ببینند. راکد بودن آب این دریاچه که طی دست کم دو سال آینده و قبل از افزودن امکان خودپالایی ادامه خواهد داشت، نه تنها ممکن است این دریاچه را به مرداب و گنداب تبدیل کند، بلکه احتمال آلوده کردن مردم منطقه را نیز به دلیل فراوانی حشرات و موجودات گزنده به همراه داشته باشد. این دریاچه که قرار بود به گفته شهردار تهران 50 سال دوام داشته باشد، تنها 135 روز پس از آبگیری نخستین نشانه های مرگ تدریجی را نشان داد.
در صورت کاهش عمق این دریاچه که در شرایط آب و هوایی تهران دور به نظر نمی رسد، ایجاد یک بستر باتلاقی تخم ریزی و زاد و ولد حشرات، پشه خاکی و حتی پشه مالاریا را به گفته فعالان محیط زیست محتمل خواهد کرد.
استفاده از مواد مصنوعی مثل بتون، سیمان و پلیمرها در کف دریاچه هم امکان کاشتن نی و ایجاد نیزار در این دریاچه را نیز غیرممکن ساخته است. برخی معتقدند یکی از راه های بازگرداندن این دریاچه به حیات طبیعی، وارد کردن ماهی های کپور نقره ای (آزاد پرورشی) و گامبوزیا برای مبارزه با بوی بد و کنترل حشرات است.
وزارت نیرو از ابتدا با احداث این دریاچه مصنوعی به دلیل نداشتن آب مورد نیاز آن مخالف بوده و امروز نیز متولیان دریاچه قادر به تحمیل نظر خود در خصوص تامین حق آب دریاچه به این وزارتخانه نیستند. برخی تا آنجا پیش رفته اند که پیشنهاد تخلیه آب دریاچه، مسطح سازی آن و ایجاد فضای سبز را مطرح کرده اند … .

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا