اخبار

تولید نانو حامل‌های لیپتیدی برای صنایع غذایی و دارویی

بسپار می نویسد، محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر با همکاری موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی منطقه غرب و شمال غرب کشور موفق به ساخت نانو حامل‌های لیپیدی برای صنایع غذایی، دارویی و آرایشی شدند.
به گزارش خبرگزاری مهر، نانو ذرات لیپید جامد (solid lipid nanoparticles) و حامل‌های لیپیدی نانوساختار (nanostructured lipid carriers) برای اولین بار در صنایع دارویی به عنوان سیستم‌های انتقال دارویی نوین به کار برده شدند. این سیستم‌ها دارای مزایای فراوانی شامل حفاظت بهتر، آزادسازی کنترل شده‌تر و جذب راحت‌تر هستند که توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده است.
در چند سال اخیر تمایل به کاربرد این سیستم‌ها در صنایع غذایی افزایش یافته است که مطالعات محققان دانشگاه صنعتی امیرکبیر، موسسه پژوهشی علوم و فناوری رنگ و پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی منطقه غرب و شمال غرب کشور یکی از پروژه‌هایی که در این زمینه اجرایی شده است. این محققان در این طرح سعی کردند که با استفاده از این سیستم‌ها به عنوان یک حامل برای بتاکاروتن، فرمولاسیون بهینه از نظر اندازه ذارت و پایداری بتاکاروتن ارائه دهند.
در این پروژه حامل‌های لیپیدی نانو ساختار حاوی بتاکاروتن به روش نفوذ حلالی تهیه شدند و تاثیر پارامترهای مختلف غلظت روغن مایع در فاز روغنی، غلظت فاز روغنی، غلظت سطح فعال و دمای فاز آبی بر روی اندازه ذرات و پایداری بتاکاروتن به روش طراحی آزمایش سطح پاسخ (RSM) بررسی شد.
سپس با استفاده از مدل‌های آماری ارائه شده برای اندازه ذرات و پایداری بتاکاروتن، فرمولاسیون‌های بهینه پیش بینی شد. در ادامه نانوحامل‌های لیپیدی حاوی بتاکاروتن با کمک فرمول‌های بهینه پیش بینی شده ساخته شد و با مقایسه داده‌های تجربی با داده‌های حاصل از مدل آماری، صحت آن مورد بررسی قرار گرفت.
در نهایت این محققان موفق به ساخت حامل‌های لیپیدی نانوساختاری به عنوان حامل بتاکاروتن شدند. این نانوساختار از بتاکاروتن در برابر تخریب محافظت کرده و جذب آن را در بدن بهبود می‌دهد.
کاربرد این طرح به طور مستقیم در صنایع غذایی بوده و همچنین در صنایع دارویی و آرایشی و بهداشتی نیز قابل استفاده خواهد بود.
بتاکاروتن یک ماده زیست فعال و مورد نیاز بدن به عنوان منبع اصلی ویتامین A بوده و یک آنتی اکسیدان جهت کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی و برخی انواع سرطان به شمار می‌رود. این ماده همچنین یک رنگ صنعتی با کاربرد فراوان است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا