اخبار

ايران به توانمندي ساخت مواد بازدارنده سينتيكي هيدرات دست يافت

بسپار به نقل از خبرگزاري موج می نویسد، با تلاش شرکت نفت مناطق مرکزي ايران؛ مواد بازدارنده سينتيکي هيدرات (KHI) که جهت جلوگيري از تشکيل هيدرات در خطوط لوله انتقال گاز استفاده مي‌شود، در کشور بومي سازي شد و در ميدان گازي تنگ بيجار مورد استفاده قرار گرفت.
روابط عمومي شرکت ملي نفت ايران، مهدي فکور؛ مديرعامل شرکت نفت مناطق مرکزي ايران در رابطه با اين پروژه پژوهشي و مزاياي آن اظهار داشت: اين پروژه پژوهشي به مدت ۲ سال به کارفرمايي اين شرکت و توسط يک شرکت داخلي انجام و آزمايش مي‌داني آن در ميدان گازي تنگ بيجار با موفقيت به پايان رسيد که علاوه بر دستيابي به بومي سازي تکنولوژي فوق در کشور براي اولين بار و کاهش ۳۰ برابري مصرف اين ماده در مقايسه با متانول، صرفه جويي زيادي نيز در انرژي مصرفي تجهيزات تزريق مواد صورت گرفته است.
وي تصريح کرد: اين ماده علاوه بر جلوگيري از تشکيل هيدرات، در کاهش نرخ خوردگي تا حدود ۵۰ درصد مؤثر است.
فکور با بيان اينکه ميزان تزريق متانول در خط لوله انتقال مي‌عانات گازي واحد تنگ بيجار حدود ۱۱۰ ليتر در ساعت براي روز و ۲۲۰ ليتر در ساعت براي شب است، افزود: در حاليکه ميزان استفاده شده از ماده بازدارنده سينتيکي هيدرات، تنها ۶ ليتر در ساعت است.
به گفته وي، هزينه تزريق ماده متانول در بازه زماني ۹ ماهه در ميدان گازي تنگ بيجار معادل ۶ ميليارد ريال است که در هزينه مورد نياز در همين بازه زماني براي ماده بازدارنده سينتيکي هيدرات، حدود يک ميليارد و ۵۵۰ ميليون ريال برآورد شده است.
به گزارش شرکت نفت مناطق مرکزي ايران، يکي از مشکلاتي که مي‌تواند براي صنعت گاز مشکل آفرين باشد، ايجاد هيدرات در خطوط لوله انتقال گاز است که خسارات جبران ناپذيري به صنعت وارد ساخته و باعث جلوگيري از انتقال سيال و صدمات مکانيکي به انتقال گاز و مي‌عانات گازي مي‌شود و از اين رو، استفاده از مواد بازدارنده تشکيل هيدرات در خطوط لوله حائز اهميت است.
اين گزارش مي‌افزايد: بر همين مبنا در صنعت گاز کشور به منظور جلوگيري از ايجاد اين پديده، بازدارنده متانول تزريق مي‌شود که نسبت به تکنولوژي فوق هم ميزان مصرف آن بالاست و هم نسبت به بازدارنده سينتيکي هيدرات، صرفه اقتصادي نداشته و مشکلات عملياتي بسيار زيادي دارد؛ استفاده از مواد بازدارنده سينتيکي هيدرات (KHI) اين ضعف را جبران مي‌کند و کارايي و عملکرد بالاي خود را نشان مي‌دهد.
گفتني است هم اکنون نيز براي خطوط لوله شرکت نفت و گاز پارس جنوبي سالانه حدود ۴۵۰ تن ماده (KHI) به ارزش حدود ۴.۵ ميليون دلار از خارج تأمين مي‌شود که با جايگزيني ماده ساخته شده در داخل کشور به جاي نمونه خارجي، ضمن برطرف شدن مشکل تهيه اين ماده، از خروج ارز از کشور نيز جلوگيري خواهد شد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا