اخبار

افتتاح دریاچه چیتگر با نام جدید شهدای خلیج فارس

بسپار به نقل از خبرگزاری مهر می نویسد، امروز یک شنبه 15 اردیبهشت زمان رسمی اعلام شده برای افتتاح دریاچه چیتگر است که علم پلیمر نقشی حیاتی در ساخت آن دارد. دریاچه شهدای خلیج فارس در شمـال‌ غـرب شهـر تهـران و شمـال پارك جنگلی چیتگر قرار ‌گرفته‌است. آب رودخانه کن پس از عبور از یک بند انحرافی و سازه رسوبگیر، وارد این دریاچه 140 هکتاری می شود.
کف و دیواره های پیرامون دریاچه به‌طور کامل با لایه های ژئوممبران و ژئوتکستایل آب‌بند شده تا آبی که از طریق لوله های انتقال آب به مخزن دریاچه وارد می شود، بدون هیچ گونه نشت و هدررفتی ذخیره شود.
نمای نهایی دورتادور دریاچه به‌صورت سنگ مالون ساده و پلکانی و پله بتنی اجرا شده و کف دریاچه با قلوه سنگ رودخانه ای پوشیده شده است. دریاچه شهدای خلیج فارس و متعلقات آن شامل اماکن مذهبی، تفریحی و تفرجگاهی است که در دو مرحله اجر‌ا‌شده و مورد بهره‌برداری قرار‌می‌گیرد. فاز اول اجرا شامل احداث بند انحرافی بر‌روی رودخانه کن، سیستم انتقال آب، مخزن آب‌بند و سد به‌همراه ادامه بزرگراه حکیم در محدوده پایین دست سد است .
در فاز دوم پروژه مستحدثاتی همچون تصفیه خانه، اسکله های شناور، حوضچه تسکین سیلاب و ابنیه روی تاج سد به این مجموعه افزوده می شود. اگرچه مطالعات مربوط به طراحی دریاچه شهدای خلیج فارس به عنوان محور توسعه منطقه 22 شهرداری تهران از سال 1379 آغازشد اما باید دانست که نخستین ایده ها برای اجرای چنین پروژه‌ای به حدود 40 سال پیش بازمی‌‌گردد. درنهایت اجرای این پروژه پس از بازنگری در طرح های اولیه از مهرماه 1389 آغازشد تا رویای 40 ساله شهروندان پایتخت نشین برای داشتن دریاچه‌ای در اقلیم نیمه خشک شهر تهران ظرف مدت 30 ماه به حقیقت بپیوندد. هدف اصلی از ساخت دریاچه شهدای خلیج فارس، ایجاد یک منطقه گردشگری، تفریحی و تفرجگاهی است که علاوه براین، امکان بهره‌برداری بهینه از منابع آبی موجود در محدوده طرح و تلطیف هوای بخشی از شهر تهران را تأمین‌می‌کند. به‌بیان دیگر احداث دریاچه شهدای خلیج فارس علاوه بر بالا‌بردن توان اکولوژیکی منطقه به‌تلطیف هوای حوزه غرب شهر تهران نیز کمک‌می‌کند. احداث فضاهای متعدد مذهبی، تفریحی و خدماتی در محدوده پیرامون دریاچه در زمینی به وسعت 110 هکتار از دیگر اهداف اجرای این پروژه است که اجرای آن برعهده شهرداری منطقه 22 می باشد.
بخش های مختلف پروژه بند انحرافی بند انحرافی روی رودخانه كن به‌صورت یک سرریز آزاد بتنی احداث‌شده و ارتفاع آن در بلندترین بخش یعنی سازه اوجی به 5/2 متر می‌رسد. در‌واقع بند انحرافی وظیفه بالا بردن سطح آب و انتقال آن‌به کانال را بر‌عهده دارد که به‌این منظور یک سازه انتقال آب نیز در کنار سازه اوجی احداث‌شده است. سیستم انتقال آب نقش سیستم 9 کیلومتری انتقال آب در پروژه احداث دریاچه شهدای خلیج فارس، انتقال آب از بند‌انحرافی رودخانه کن به مخزن دریاچه است. سیستم انتقال‌آب دریاچه شهدای خلیج فارس که به‌صورت کانال بتنی و لوله‌های GRP احداث شده ، ظرفیت انتقال آبی معـادل 2/1 متر‌مکعب بر‌ثانیـه را دارا است .
دایک ساحلی و سد خاکی دایک ساحلی یک دیواره خاکی به‌طول تقریبی 5 کیلومتر است که دور تا دور دریاچه را احاطه‌کرده و در‌واقع برای ایجاد امکان آبگیری، یک ضرورت اصلی به‌شمار‌می‌آید. ارتفاع دایک ساحلی و سد در بخش‌های مختلف دریاچه بین 5 تا 10 متر است و در‌واقع در بخش‌های اتصال به سد خاکی، به حداکثر می رسد. سد خاکی به‌طول تقریبی 725 متر و حداکثر ارتفاع 5/10 متر در جنوب دریاچه واقع‌ شده‌است.
ایجاد منظر و چشم‌انداز از فضای روی سد به‌سمت دریاچه و احداث سازه های روی تاج سد که معماری آن الهام گرفته از حرکت موج آب و ساختار هندسی آن می باشد، از ویژگی‌های خاص این بخش از پروژه است. جزایری برای ایجاد زیبایی و افزایش امکانات جانبی طرح 3 جزیره مصنوعی در مرکز کاربری‌های شاخص و پر‌جاذبه پروژه احداث دریاچه شهدای خلیج فارس، قرار‌دارند.
جزیره شهدای تنب کوچک در شمال غرب دریاچه به‌مساحت نیم هکتار، جزیره شهدای تنب بزرگ در شمال دریاچه به‌مساحت یک هکتار و جزیره شهدای ابوموسی به‌مساحت 4/1 هکتار این جزایر را تشکیل می دهند. هدف از احداث این جزایر مصنوعی، ایجاد کاربری های فرهنگی، مذهبی و تفریحی می باشد. . گفتنی است موسسه اندیشه برتر میران در ساخت این مجموعه نقش فعالی به عنوان آزمایشگاه همکار تست نمونه های این پروژه را به عهده داشته است و شرکت فرنام بسپار تنها شرکت پلیمری حاضر در این پروژه وظیفه تولید ژئوممبراین و اجرا با لایه ژئوتکستایل را بر عهده داشته است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا