اخبار

آیا ایران قادر به بازگرداندن تعادل بازار پتروشیمی خواهد بود؟

گروه ترجمه و تولید محتوا در بسپار می نویسد، تعداد کشورهایی که علاقه ی خود به بازسازی روابط با پتروشیمی های ایران را ابراز می کنند روز به روز در حال افزایش است. این اتفاق پس از رسیدن ایران به توافق با قدرت های جهانی در برنامه ی هسته ای در اواسط جولای انجام گرفته و تحریم های مبنی بر عدم صادرات محصولات پتروشیمی ایران برچیده خواهد شد. طبق گزارش منتشر شده از ChemOrbis، با اینکه زمان دقیق لغو کامل تحریم ها مشخص نیست، کشورها شروع به تحکیم روابط خود با ایران هستند.
اولین اعلام عمومی از طرف کشور آلمان صورت گرفت که روابط را در صنعت پتروشیمی، نفت و گاز استحکام بخشند. در واقع ایران محصولات پتروشیمی خود را به آلمان صادر و در ازای آن فناوری را از آلمانی ها دریافت کند. گروهی از مدیران ارشد کشور هند در بخش انرژی، نیرو و محصولات پتروشیمی نیز به تهران سفر کرده و به دنبال امکانات همکاری با ایران در صورت لغو تحریم ها برآمدند. این سفرها، توسط ایتالیایی ها و ژاپنی ها نیز ادامه یافت. ایران و ترکیه نیز از برنامه ی خود مبنی بر ایجاد منطقه ای آزاد در نزدیکی مرز مشترک دو کشور خبر دادند تا از مزایای مبتنی بر تجارت های متعدد از طرف شرکت های هر دو کشور بهره مند شوند.
در حال حاضر، با توجه به منابع خبری مختلف، ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی توسط ایران، 40 الی 60 میلیون بشکه بوده و طبق بیانیه های رسمی امکان دو برابر کردن این ظرفیت طی یک برنامه ی طولانی مدت وجود دارد. اخیرا ایران از برنامه های خود مبنی بر راه اندازی هفت پروژه ی پتروشیمی تا اواخر مارچ سال 2016 خبر داده است. با راه اندازی این هفت پروژه ی پتروشیمی انتظار می رود ظرفیت تولید ایران تا 4 میلیون بشکه افزایش یابد. صادرات محصولات پتروشیمی ایران در سال گذشته کلا حدود 17 میلیون تن بوده است. این درحالی است که این کشور در یک چهارم اول سال جاری، 12 میلیون تن از محصولات خود را صادر کرده است. در سال های گذشته صادرات محصولات پتروشیمی ایران به کشورهای چین، آسیای جنوبی، ترکیه، آسیای مرکزی و کشورهای آفریقایی بوده است. پس از لغو تحریم ها انتظار می رود صادرات محصولات این کشور به کشورهای اروپایی انجام شده و این صادرات به گسترش صنعت پتروشیمی و افزایش ظرفیت تولید این محصولات بینجامد. با توجه به این مسائل، انتظار می رود رشد ایران بر رویکردهای قیمت گذاری محصولات خاورمیانه در اروپا و بازارهای مدیترانه ای موثر واقع شود. با این وضعیت، با توجه به نظر برخی از افراد موثر در این حوزه، در دوره ی کاهش قیمت ها و عرضه ی مازاد توسط این کشور، رقابت بسیار شدیدتر شود.
با نگاه کردن به جنبه های مختلف این مساله، لغو تحریم ها نگرانی هایی را در کشورهای مقصد محصولات صادراتی ایران نظیر ترکیه ایجاد خواهد کرد چراکه صنعت پلاستیک ترکیه به شدت به واردات وابسته می باشد. با توجه به گزارش منتشر شده از ChemOrbis، ایران نزدیک ترین و اصلی ترین تامین کننده ی پلی اتیلن و پلی پروپیلن به ترکیه می باشد. حال سوال اینجاست که سایر کشورهای نزدیک جایگزینی برای واردات محصولات پتروشیمی ایران خواهند یافت یا خیر.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا