اخبار

ایرانی ها یک بازار دیگر را در عراق از دست می دهند: این بار یک بار مصرف های پلاستیکی

بسپار به نقل از روزنامه صمت می نویسد، فروش محصولات یکبارمصرف در مغازه‌ها و خرده‌فروشی‌های خیابان‌های اصلی شهر ارومیه چشم‌نوازی می‌کند، یکبارمصرف‌هایی که پیش تر بازار عراق را به خود اختصاص داده بودند. با ایجاد واحدهای بازیافت و تولید محصولات یکبارمصرف در کشور عراق میزان صادرات این محصولات از استان آذربایجان‌غربی کاهش یافت، تا جایی که دیگر بازرگانان استان به صادرات این محصولات تمایلی نشان نمی‌دهند.
وجود ۱۵ واحد تولیدکننده ظروف یکبارمصرف در استان آذربایجان‌غربی و اشتغال ۱۸۰ نفری این صنعت به معنای توسعه بازارهای فروش است.
اما باید به این نکته توجه داشت که این کالاها حجم زیاد و وزن سبکی دارند که حمل و نقل آنها هزینه بالایی دارد بنابراین امکان حضور در هر بازاری را ندارند. با این وجود مسئولان استان آذربایجان‌غربی تاکید دارند که تولیدکنندگان باید در ایجاد تنوع محصولات خود و توسعه بازارهای فروش بکوشند.

بازار استفاده از این ظروف به‌ویژه در اماکنی چون کافی‌شاپ‌ها، رستوران‌ها، هتل‌ها، خانه‌ها، سازمان‌ها، اداره‌ها و بیمارستان‌ها با سرعت زیادی رشد کرده است. اما صادرات این کالاها متناسب با تولید آن تغییر نکرده است.
معصوم علی‌اکبری، معاون صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان‌غربی در گفت‌وگو با صمت می‌گوید: ۳ واحد تولیدکننده ظروف یکبارمصرف در استان آذربایجان‌غربی توان صادرات محصولات خود را داشته‌اند اما مجموع واحدهای تولیدی این صنعت در استان برای ۱۸۰ نفر به صورت مستقیم اشتغال ایجاد کرده است. این واحدهای تولیدی تاکنون محصولات خود را به کشور عراق صادر می‌کرده‌اند که اکنون فقط دو واحد همچنان به صادرات محصولات یکبار مصرف ادامه می‌دهند.

او می‌افزاید: تولید محصولات یکبارمصرف در آذربایجان‌غربی از جایگاه مناسبی بین صنایع دیگر برخوردار است و در بحث فروش محصولات آنها جای نگرانی وجود ندارد. شرایط تولید و فروش این محصولات عادی است. علی‌اکبری تاکید می‌کند: در بحث صادرات و یا فروش داخلی کالاها بعد مسافت و هزینه حمل و نقل نکته تعیین‌کننده در تشخیص و گرفتن سهم از بازار است. چراکه هر کالایی در هر نقطه‌ای از جغرافیا امکان حضور در بازار را ندارد. در واقع هزینه حمل به‌ویژه در کالاهای سبک و حجیم بسیار تاثیرگذار است.
معاون صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان‌غربی با اشاره به اینکه واحدهای تولیدی محصولات یکبارمصرف در کشور عراق ایجاد شده است، می‌گوید: این تولیدکنندگان ما هستند که باید در توسعه بازارهای فروش تلاش کنند.

علی‌اکبری تصریح می‌کند: در استان آذربایجان‌غربی ۱۵ واحد تولیدکننده ظروف یکبارمصرف وجود دارد که در مقایسه با وجود ۵۴۵ واحد تولیدی مشابه در سطح کشور، این استان از نظر تعداد واحدهای تولیدی این صنعت در جایگاه ۱۲ کشوری قرار دارد. همچنین ظرفیت تولید محصولات یکبارمصرف در استان آذربایجان‌غربی بیش از ۷ هزار تن است که در مقایسه با ظرفیت تولید بیش از ۶۰۰ هزار تنی در سطح کشور در رتبه ۲۳ قرار دارد. او می‌افزاید: این اعداد نشان‌دهنده تناسب تولید و فروش محصولات یکبارمصرف در استان آذربایجان‌غربی است. همچنین در حالی که میزان اشتغال مستقیم این صنعت در کل کشور ۲ هزار نفر است این رقم در استان به ۱۸۰ نفر رسیده است.

به گفته معاون صنایع سازمان صنعت، معدن و تجارت استان آذربایجان‌غربی، متقاضیان ایجاد واحدهای صنعتی جدید در استان آذربایجان‌غربی به مشاوران معرفی می‌شوند تا طرح‌های اولویت‌دار در استان به آنها معرفی شود تا توجیه اقتصادی در ایجاد واحدهای صنعتی توسط متقاضیان نادیده گرفته نشود.
محدودیت‌هایی که برای صادرات محصولات یکبارمصرف به عراق با وجود تولید مناسب ظروف یکبارمصرف در استان آذربایجان‌غربی وجود دارد، سبب شد تا محصولات یکی از واحدهای صادرات‌محور از دایره حضور در بازار عراق خارج شود. این درحالی است که عراق نزدیک‌ترین کشور برای صادرات محصولات یکبارمصرف آذربایجان‌غربی است چرا که صادرات این محصولات هزینه بالای حمل و نقل را به دلیل وزن سبک و حجم بسیار در بر می‌گیرد. به گفته کارشناسان هزینه حمل و نقل یکی از اصلی‌ترین عوامل تاثیرگذار در تجارت کالا است.

خروج تاجران از صادرات یکبارمصرف‌ها
نجات‌سنگی، عضو اتاق بازرگانی استان آذربایجان‌غربی نیز در گفت‌وگو با صمت می‌گوید: فرهنگ مصرف محصولات یکبارمصرف تغییر کرده و در کاهش تولید این محصولات نمود می‌یابد. البته عمده بازار صادراتی محصولات یکبارمصرف تولید شده در استان آذربایجان‌غربی شامل کشور عراق می‌شد که با ایجاد صنایع تبدیلی و بازیافت در این کشور، صادرات محصولات یکبارمصرف آذربایجان‌غربی به عراق کاهش یافت.
او تاکید می‌کند: در گذشته محصولات پلاستیکی و یکبارمصرف بازار خوبی در عراق داشت اما بعد از راه‌اندازی کارخانه‌های ظروف یکبارمصرف و رونق صنایع تبدیلی و پلاستیکی در کشور عراق، تجارت این محصول تحت‌شعاع قرار گرفت. با این وجود دیگر توجیه و صرفه اقتصادی برای بازار عراق در واردات این محصولات پلاستیکی وجود ندارد. به گفته سنگی، تاجران استان آذربایجان‌غربی نیز دیگر تمایلی به تجارت محصولات یکبارمصرف ندارند و اکنون در حال توسعه بازارهای فروش کالا در کشورهای افغانستان، پاکستان و… هستند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا